Budynek ZSGH
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Szkoła z 65-letnią tradycją przygotowuje najlepszych pracowników w branży gastronomomicznej i hotelarsko-turystycznej.

Technik żywienia i usług gastronomicznych
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Jeśli marzysz, aby realizować swoje kulinarne pasje, chcesz fachowo organizować imprezy gastronomiczne lub marzysz o własnej restauracji dołacz do nas.

Technik hotelarstwa
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Wybierz ten zawód jeśli chcesz fachowo przygotować się do pracy w hotelu, lubisz zwiedzać świat i poznawać nowych ludzi.

Kelner
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Jeśli lubisz pracę z ludżmi, chcesz nauczyć się sztuki obsługiwania gości i nakrywania stołów, jesteś otwarty i kontaktowy to zawód dla Ciebie.

Technik obsługi turystycznej
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Jak sprawić by wracający z urlopu klient był zadowolony? U nas nauczysz się jak zorganizować wycieczkę doskonałą i jak poprowadzić agencję turystyczną. Jeśi lubisz poznawać świat i nie boisz się wyzwań wybierz ten zawód.

Kucharz
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Kucharz to artystyczny zawód z przyszłością cieszący się coraz większym uznaniem. Nauczysz się sporządzać potrawy i obsługiwać urządzenia gastronomiczne. W tym zawodzie nietrudno o pracę i atrakcyjne wynagrodzenie.

Cukiernik
Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich

Tutaj poznasz tajniki pieczenia ciasta i sporządzania deserów. Nauczysz się obsługi maszyn i urzadzeń cukierniczych. Zachwycisz sztuką dekorowania wyrobów cukierniczych. Możesz także zrealizować marzenia o własnej cukierni.

 

           

     
 








Projekt edukacyjny „ Śladami kaliskich restauracji”
realizowany w Zespole Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich
im. Janka Bytnara „Rudego”

szczegółowe informacje

  • Nauczyciele realizatorzy:

 Anna Kujawa, Ewa Wawrzyńczak

  • Cele główne projektu:
  • przybliżenie uczniom ciekawej i inspirującej pracy w gastronomii
  • umożliwienie uczniom spotkania z profesjonalnymi fachowcami sztuki kulinarnej
  • popularyzacja miejsc lokalnej gastronomii i kariery zawodowej absolwentów

 

  • Cele szczegółowe projektu:
  • pokazywanie uczniom pracy w gastronomii w celu zainspirowania i rozwijania umiejętności kulinarnych – zwiedzanie zakładów gastronomicznych
  • poznawanie nowoczesnych technik kulinarnych
  • zmotywowanie uczniów do nauki, pogłębiania wiedzy i doskonalenia umiejętności zawodowych
  • Formy realizacji projektu:
  • wycieczki szkolne
  • spotkania z absolwentami
  • warsztaty gastronomiczne
  • pokazy
  • Czas realizacji projektu:

Projekt  będzie realizowany od marca 2014r. do końca grudnia 2014r.
Podsumowanie w styczniu 2015r.

  • Kalendarium realizacji:
  • Marzec: wycieczka -  stołówka szkolna przy Gimnazjum nr 2 w Kaliszu (układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, maszyny i urządzenia wykorzystywane do produkcji potraw, system HACCP, GMP,GHP)
  • Marzec: wycieczka z pokazem i degustacją w restauracji „Kalmar”- kuchnie innych narodów.
  • Maj: piknik w stylu retro pt: „Piękni ludzie – piękne samochody” – przygotowanie sałatek oraz ich serwowanie – współpraca ze środowiskiem lokalnym.
  • Wrzesień: warsztaty – Święto ulicy Niecałej- wspólne działanie ze środowiskiem lokalnym związane z promocją zdrowego odżywiania, obliczaniem BMI
  • Październik: wycieczka z pokazem, degustacją, nauką posługiwania się pałeczkami w barze sushi „ Maguro” – kuchnie innych narodów (kuchnia japońska)
  • Listopad: pokaz: wykorzystanie półproduktów i żywności wygodnej w żywieniu – bar i restauracja w Aqua Parku
  • Grudzień – zwyczaje bożonarodzeniowe – spotkanie z cyklu „Kulturalne Środy” – restauracja „Komoda”
  • Działania zaprezentowane na stronie internetowej.
  • Wybrani losowo uczniowie wypełnią ankiety.
  • Dokumentacja projektu:
  • regulamin projektu
  • ankieta ewaluacyjna
  • informacje na stronie internetowej szkoły z przykładami „dobrych praktyk” uczniów klas zasadniczych w zawodzie kucharz
  • sprawozdanie z realizacji projektu
  • W projekcie biorą udział : klasa I kucharz a; klasa II kucharz

Nauczyciel – koordynator projektu: Anna Kujawa

 

                                                                                                                    



Zobacz nową pracownię hotelarską
Pracownia hotelarska

Warto zajrzeć

portal promujący zwiedzanie miasta w bliskiej realacji z dobrą kuchnią.